Billiga fasta bredband 2024

Vem vill inte ha det bästa och billigaste fasta bredbandet? På den här sidan går vi igenom de bästa och billiga fasta bredbanden via kabel-tv, telefonjacket, stadsnätet eller öppen fiber så du kan hitta det billigaste och bästa bredbandet för dina behov.

Bästa billiga fasta bredband i black week

Bredband från Ownit

1. Ownit

Via Fiber och utan bindningstid.

Vi ger Ownit 88/100 poäng!

Visa alla erbjudanden

Bredband från Boxer

2. Boxer

Via Fiber och utan bindningstid.

Vi ger Boxer 86/100 poäng!

Visa alla erbjudanden

Bredband från Telenor

3. Telenor

Via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G och utan bindningstid.

Vi ger Telenor 83/100 poäng!

Visa alla erbjudanden

Bredband från Tele2

4. Tele2

Via Fiber, Kabel-TV (ComHem), 2G, 3G, 4G & 5G och utan bindningstid.

Vi ger Tele2 81/100 poäng!

Visa alla erbjudanden

Bredband från Comviq

5. Comviq

Via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G och utan bindningstid.

Vi ger Comviq 78/100 poäng!

Visa alla erbjudanden

Bredband från Allente

6. Allente

Via Fiber och utan bindningstid.

Vi ger Allente 76/100 poäng!

Visa alla erbjudanden

Bredband från Telia

7. Telia

Via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G och utan bindningstid.

Vi ger Telia 73/100 poäng!

Visa alla erbjudanden

Poängen är satta främst utifrån populäritet men även pris och kundnöje.

Att hitta ett billigt fast bredband

Fast bredband är egentligen ett ganska brett begrepp som innefattar flera olika tekniska lösningar. Det man oftast menar med fast bredband är att du är konstant uppkopplad mot nätet från ditt hem och att du betalar en fast månadskostnad oavsett hur mycket du använder det. De tekniker som ingår i detta är framförallt bredband via fiber, adsl och kabel-tv. Det finns idag ganska många leverantörer i Sverige av samtliga tekniker men det är ingen garanti för att du kan få just den teknik du önskar där du bor. Här kommer vi gå igenom de olika teknikerna och ge dig tips och råd på hur du hittar det billigaste och bästa bredbandet för dig och dina behov.

Bredband via fiber eller stadsnät

Fiberutbyggnaden är relativt omfattande över hela landet och många kommuner var tidiga med att lägga fiber i marken både i centralorten och på landsbygden. Fiber anses också vara oslagbart när det gäller hastighet och stabilitet för dina uppkopplade apparater. En stor fördel med fiber är att du kan få i princip samma hastighet både för nedladdning och uppladdning. Jämför du med till exempel ADSL eller mobilt bredband brukar ju uppladdningen ligga någonstans mellan 10-20 procent av nedladdningshastigheten.

I Sverige finns det två olika typer av fiberuppkopplingar beroende på var du bor. Ofta kallas fibernäten för stadsnät och kommunerna har antingen öppna eller stängda stadsnät. I öppna stadsnät kan du själv välja vilken leverantör av tjänsteinnehåll du vill ha som till exempel Telenor, Ownit eller A3. Är stadsnätet stängt får du hålla till godo med de tjänster som erbjuds av din lokala leverantör. Tack vare upplägget med öppna stadsnät anses Sverige ofta som ett föregångsland eftersom den ökade konkurrensen inneburit ganska låga priser jämfört med andra länder. Du kan till exempel få 200 Mbit/s både upp och ner från Telenor för 399 kr/mån. Det finns också många leverantörer som erbjuder bra och billiga tjänster för bredband i stadsnät. Se gärna jämförelsen på billigaste bredband längre upp på sidan.

Bredband via kabel-tv

Bredband via kabel-tv-nätet är så nära fiber du kan komma utan att faktiskt ha fiber. Du kan få riktigt fina nedladdningshastigheter utan att det kostar skjortan. Det som skiljer sig mest mellan uppkoppling via kabel-tv och fiber är uppladdningshastigheten. Där kan inte kabel-tv riktigt konkurrera. För att du ska kunna använda bredband via kabel-tv krävs dock att det finns framdraget till din fastighet. Detta kollar du enkelt på nätet där du på leverantörens hemsida direkt kan se om det finns framdraget till din adress. Prismässigt ligger kabel-tv i ungefär samma prisklass som bredband via fiber. Men det skiljer sig mycket mellan olika leverantörer så det kan vara värt att kolla och jämföra priser innan du bestämmer dig.

En av de största leverantörerna på bredband via kabel-tv är Comhem. Så om du vet att du har Comhem indraget i det hus där du bor kan du snabbt vara igång. Det är ju en stor fördel jämfört med om du ska dra in fiber (om inte detta också redan finns indraget i huset).

Bredband via telefonjacket - ADSL

Bredband via telefonjacket - ADSL

ADSL är en teknik som håller på att fasas ut i Sverige eftersom den inte anses klara framtidens krav. Nätet är helt enkelt för gammalt. Men det finns områden i vårt avlånga land där ADSL fortfarande spelar en viktig roll. Det är framförallt där fiber inte är framdraget och där mobiltäckningen inte är tillräckligt bra. Ofta är det på landsbygden, men det kan också finnas fläckar i mindre städer som lider av den ojämna teknikutvecklingen. Tyvärr är det få leverantörer som erbjuder ADSL-bredband idag men Telenor kan stoltsera med att ha detta i sitt tjänsteutbud. De har heller ingen bindningstid och wifi-router får du låna under tiden du är kund.

För samtliga operatörer, förutom Telenor, är ADSL inte en tjänst som erbjuds längre. Den har helt enkelt plockats bort från sortimentet och även om det finns kunder som har ADSL idag så går det hos de flesta inte att teckna nya abonnemang för denna teknik.

Billigt fast bredband

Hur hittar man den billigaste fasta bredbandsuppkopplingen? Svaret är lika svårt som frågan och det beror på en rad olika faktorer. Det första du måste undersöka är vad som finns framdraget till din fastighet. Bor du i hyreshus eller bostadsrätt kanske du har tillgång till bredband via kabel-tv eller fiber redan idag. Då är det bara att botanisera bland de olika tjänsteleverantörerna och välja den som passar dina behov och din plånbok. Bor du i villa beror dina möjligheter lite på vad som finns i din kommun. Undersök om det finns fiber framdraget till ditt hus. Om det inte gör det så kan du förmodligen räkna med lite grävarbete på semestern för att få fram fiberrören till huset. Sedan beror det också på om ditt stadsnät är öppet eller inte. Är det öppet är det fritt fram för dig att välja bland många olika tjänsteleverantörer. Är det stängt får du hålla tillgodo med vad som erbjuds i din kommun. Längre upp på den här sidan hittar du en jämförelse på billigast bredband.

Leverantörer av fast bredband - en översikt

Det finns idag en uppsjö av leverantörer av fast bredband inom de teknikområden som vi beskrivit tidigare. Här kommer en kort översikt över leverantörer som på något sätt sticker ut i mängden.

Ownit

Ownit sticker ut på grund av att de får högt betyg i Svenskt kvalitetsindex oberoende undersökning när det gäller leverantörer av bredband till privatpersoner. I den senaste mätningen hamnade Ownit tvåa, men har fem år innan dess haft Sveriges nöjdaste bredbandskunder. I tjänsteutbudet finns så klart bredband men även tv och telefoni. Läs mer om Ownit.

Telenor

Telenor är den enda leverantören på den svenska marknaden som idag erbjuder bredband via ADSL. Men de har även bredband via fiber och mobilt så du kan garanterat hitta något som passar dina behov hos Telenor. Läs mer om Telenor.

Boxer

Boxer är betydligt mer än bara en tv-leverantör. De erbjuder bredband i 50 av Sveriges öppna stadsnät och du kan smidigt kolla vad som gäller just för din adress direkt på Boxers hemsida. Är du intresserad av bra streamingtjänster är Boxer ett alternativ att kika närmare på. Läs mer om Boxer.

Comhem

Comhem är ju en känd och etablerad aktör som i oberoende tester har snabbast wifi i Sverige och bäst bandbredd för både Youtube och Netflix. Läs mer om Comhem.

Penny

Penny har seglat upp som ett prisvärt alternativ till storbolagen. De erbjuder bredband via Comhems kabeltv-nät och playtjänster. De har bland annat riktade erbjudanden till studenter. Läs mer om Penny.

A3

A3 är en uppstickare som med sina norrländska rötter har utvecklats till en stabil och pålitlig bredbandsleverantör. De har ett bra utbud av wifi-produkter som ger dig stabil trådlös uppkoppling i hela hemmet. Läs mer om A3.

Nyttja rabatter och erbjudanden

För att hitta det billigaste bredbandet kan det vara värt att jämföra olika leverantörer på både kort och lång sikt. De flesta leverantörer har någon form av introduktionserbjudande som ger dig rabatt under till exempel ett år. Men det kan ju också vara bra att kolla vad det ordinarie priset blir efter det att rabatten upphör för att du ska få koll på totalkostnaden.

Vad innebär billiga bredband

Vad som är billigt är naturligtvis svårt att svara på. Det beror ju på vad som är viktigast för dig. Prioriterar du att ha hög hastighet för både upp- och nedladdning? Är streamingtjänster det du använder mest? Eller är du en enklare surfare som nöjer det med att bläddra på nyhetssajter. Var du bor kan också vara något som påverkar vad som är billigt eller inte. De allra flesta vill ju att bredbandet “bara ska funka”. Om du får lägga tid på att sitta i telefonsupport var och varannan dag blir det kanske värt det att betala någon krona mer för bredbandet. Bara det funkar. När du konstaterat vad du har för behov och hur det ser ut där du bor kan du kika mer på priserna. Kolla gärna på jämförelsen på billigast bredband längre upp på sidan.

Vanliga frågor om fast bredband

Hur vet jag om stadsnätet där jag bor är öppet eller stängt?

Hur vet jag om stadsnätet där jag bor är öppet eller stängt?

Det enklaste är att ta kontakt med den som äger stadsnätet (eller fibernätet) där du bor. Vanligtvis är det ett kommunalt bolag och inte helt ovanligt är det kommunens energibolag som står för stadsnätet.

Vilken teknik är snabbast för fast bredband?

Fiber är klart snabbast för bredbandsuppkoppling. Hos vissa leverantörer kan du komma upp i liknanden hastigheter som fiber med annan teknik. Men när det gäller hastighet för uppladdning är fiber, än så länge, oslagbart.

Varför är det så få som erbjuder bredband via ADSL?

ADSL har under många år varit den vanligaste bredbandsuppkopplingen hos svenska hushåll. Men det gamla kopparnätet har blivit gammalt och kräver för stora underhållskostnader, menar leverantörerna. Därför fasas det ut och det är idag få operatörer som erbjuder det, t.ex. Telenor där du kan köpa tjänsten bredband via ADSL. För de allra flesta är som överväger ADSL så är mobilt bredband ofta ett billigare och snabbare val.

Kan mobilt bredband vara ett alternativ till fiber?

I vissa områden kan mobilt bredband redan idag komma upp i riktiga höga hastigheter. Framförallt för nedladdning. Däremot är mobilt bredband idag inte i närheten av fiber när det kommer till uppladdningshastighet. När 5G-utbyggnaden är genomförd kommer dock hastigheten på mobilt bredband att öka radikalt. Enligt förståsigpåarna kan hastigheten i 5G-nätet bli upp till 10 Gbit/s. I alla fall i teorin.

Hur vet jag om jag kan få bredband via kabel-tv?

Hos de allra flesta bredbandsleverantörer kan du skriva in din adress och direkt se vilka tjänster du kan beställa. Till exempel hos Boxer och Comhem tar det bara ett par sekunder så får du veta om din fastighet är ansluten.

Vilken hastighet behöver jag på mitt fasta bredband?

Hur snabbt bredband du behöver beror lite på vad du använder din uppkoppling till. Något förenklat kan man ge följande rekommendationer.

2-10 Mbit/s passar dig som är en “lagomsurfare” och kanske läser tidningen på nätet. Du kan använda streamingtjänster utan större problem om du har hastigheter som närmar sig 8-10 Mbit/s.

10-30 Mbit/s passar för dig som vill kunna ladda ner större filer och se på film i hög kvalitet via till exempel en Chromecast eller Apple-tv.

40-60 Mbit/s täcker idag behovet hos en “vanlig” familj med flera uppkopplade enheter som används för både fritid, skola och arbete.

100+ Mbit/s är riktigt snabbt bredband som gör det möjligt att ha många uppkopplade enheter samtidigt och ändå få hög kvalitet på bredbandet.

I den här översikten har vi utgått från nedladdningshastighet som oftast är det som är viktigast för en vanlig familj. Om du använder nätet för att ladda upp mycket (och stora) filer är det så klart viktigt att kolla med din leverantör vilken hastighet du kan få i den riktningen.

Sammanfattning

Att ha en bredbandsuppkoppling är idag något vi tar för självklart. Allt fler apparater kopplas upp mot nätet vilket gör att vi ställer allt högre krav på att bredbanden ska fungera problemfritt. När det gäller fasta bredband finns det idag huvudsakligen tre olika tekniker som används; fiber, kabel-tv och ADSL. Den sistnämnda är på väg att fasas ut men kan för en del hushåll vara den enda teknik som fungerar ordentligt (om du till exempel inte har fiber och bor på ett ställe där mobiltäckningen är svajig). Som tur är finns fortfarande åtminstone en leverantör som erbjuder bredband via ADSL: Telenor.

Fibernäten i Sverige är, något förenklat, uppdelat i öppna och stängda “stadsnät”. Ett öppet stadsnät innebär att du är fri att välja mellan många olika tjänsteleverantörer för din uppkoppling. Ett stängt stadsnät innebär att du är hänvisad till att använda den tjänsteleverantör som finns i din kommun (vilket inte alltid är en nackdel eftersom de leverantörerna ofta får bra betyg i kundundersökningar). Kolla med din kommun vad som finns där du bor.

Att stirra sig blind på priset på ditt fasta bredband är kanske inte det bästa sättet att välja bredband. Börja med att undersöka vilka alternativ som är tillgängliga för dig där du bor. Fortsätt sedan med att inventera dina behov. Ofta har man fler uppkopplade enheter än vad man kanske tror. När du vet detta kan du lättare hitta rätt bredbandsleverantör - och då också den billigaste.