Att hitta ett billigt mobilt bredband
Mobilt bredband har verkligen exploderat under de senaste tio åren. I takt med att 4G-tekniken etablerats har det blivit enkelt att använda 4G-nätet för att surfa, streama video och spela spel online. Idag har mobilt bredband på många ställen till och med ersatt ADSL-tekniken (som håller på att fasas ut). Här kommer vi att gå igenom en del tekniska begrepp och ge dig en del tips och råd på vägen till att hitta billiga mobila bredband.
Mobilt bredband - så funkar det
Mobilt bredband innebär att du surfar på 4G-nätet. Det innebär att du är beroende av att ha 4G-täckning för att kunna använda det. Beroende på vilken operatör du använder ser täckningen lite olika ut och som alltid är det Norrlands inland och på landsbygden i övrigt där täckningen är sämst. I storstäder kan 4G ofta komma upp i hastigheter långt över 10 Mbit/s när du använder mobilt bredband - och ibland upp till 60 Mbit/s.
Mobil eller stationär router
Med tanke på att ADSL-tekniken är på väg att fasas ut är det idag flera av operatörerna som istället erbjuder stationärt mobilt bredband. Visst, det låter rätt motsägelsefullt, men i praktiken har du en wifi-router hemma som du använder för att koppla upp de enheter du vill ansluta. Wifi-routern ansluter till nätet med 4G. Tekniken är väl etablerad och funkar bra i de flesta fall, men det kan vara bra att testa innan du köper så att du vet att du har täckning. Ett tips är att placera din stationära router i det fönster som vänder sig mot den närmaste mobilmasten.
Alternativet till en stationär router, som är kopplad till din adress, är en mobil router. Med en mobil router kan du ta med dig surfen när du är ute och reser. Hos operatörerna är det inte alltid helt lätt att se vad deras mobila bredbandserbjudanden innehåller - är det en mobil eller stationär router? Så det kan vara bra att hålla lite koll på när du undersöker marknaden. Grundprincipen är att om du är på jakt efter bredband till hemmet då ska du ha en stationär router. Vill du kunna ta med dig bredbandet är det följaktligen en mobil router som gäller.
Ett undantag för det som står här ovan är operatören Tre (3). Köper du mobilt bredband från dem för att använda hemma är det inga problem att ta med sig det till sommarstugan eller i husbilen. Det är lite unikt eftersom ett stationärt bredbandsabonnemang ofta är kopplat till din hemadress. Du kan helt enkelt inte ta med det på resan. Så vill du ha både flexibiliteten att kunna ta med dig surfen och ha den hemma kan det vara värt att slänga ett extra öga på Tre.
Så mycket surf ingår i mobilt bredband
I princip alla operatörer har abonnemang som innehåller obegränsad surf. Det är kanske en förutsättning för dig som ska ha bredbandet hemma. Ska du ha det mobila bredbandet med dig på resa kanske det istället räcker med en begränsad surfpott på 5, 20 eller 50 Gb.
Så mycket räcker surfen till
Hur mycket surf behöver du egentligen? Det är ofta svårt att veta men generellt kan man säga att 30 Gb surf räcker till att streama 13 timmar musik eller se på video i 3 timmar per dag. Detta beror så klart på vilken kvalitet du lyssnar eller tittar på, men de flesta beräknar av det här slaget görs på en kontinuerlig ström på 2 Mbit/s.
Kontantkort eller abonnemang?
De flesta operatörer erbjuder möjlighet att köpa både kontantkort och surfabonnemang. Med kontantkort köper du helt enkelt ett kort med en surfpott som gäller inom en viss tidsperiod (vanligtvis 30 dagar). Det som skiljer operatörerna åt är, förutom pris, om du får spara surfen du inte använt under perioden. Köper du till exempel kontantkort hos Tre så kan du använda det under ett år utan att fylla på kortet. Hos andra operatörer måste du använda surfen inom 30 dagar och sedan är allt förbrukat oavsett hur mycket du använt. Så det kan ju vara värt att kika lite extra på om du ska skaffa kontantkort med mobilt bredband.
I abonnemangen för mobilt bredband är upplägget lite annorlunda. Där är det mycket vanligare att du får flytta över oanvänd surf till nästa månad (har du obegränsad surf i ditt abonnemang är ju det en ickefråga). För att få en översikt: se gärna jämförelsen här på billigaste bredband längre upp på sidan.
Bredband till surfplatta
Många operatörer erbjuder olika produkter med surfabonnemang eller mobilt bredband. Det innebär att du i princip köper en surfplatta som du får ett sim-kort till så att du kan surfa med den när du är ute och reser. Upplägget påminner om när du köper en mobiltelefon med abonnemang men här får du ett eget surfabonnemang för din enhet. Du väljer vilken typ av platta du vill ha - typ Ipad, Samsung eller Lenovo (som är de vanligaste) - och sedan väljer du vilken surfmängd du vill ha. Då ser du direkt hur mycket din månadskostnad blir för själva plattan och abonnemanget. Det vanligaste är ju att detta är förknippat med en bindningstid på ett antal månader (12-36).
Täckning för mobilt bredband
Det finns många operatörer som har riktigt bra täckning i större delen av landet. Telia brukar framhållas som den operatör med bäst täckning, men det finns ju ingen garanti för att de funkar bäst där du bor. Kolla täckningskartor, prata med grannar och vänner för att säkerställa att du hittar den operatör som har bäst täckning (i förhållande till pris) där du ska använda ditt mobila bredband.
Billigt mobilt bredband
Hur hittar man då det billigaste mobila bredbandet? Ja, det beror ju mycket på vad du är ute efter. Du bör ju kolla så att det finns täckning där du ska använda bredbandet - annars blir ju hela affären ganska poänglös. Sedan bör du fundera på hur mycket surf du använder och om du ska ha ett abonnemang eller kontantkort och om du ska använda ditt mobila bredband i hemmet eller när du rör dig i landet (eller utomlands).
Först när du vet detta kan du navigera dig fram till det mobila bredband som faktiskt är billigast för dig. För i ärlighetens namn är det ju inte billigt om det inte lever upp till dina behov och önskemål. För att få en översikt: se gärna jämförelsen här på billigaste bredband längre upp på sidan.
Kom igång med mobilt bredband
Principen för mobilt bredband är enkel. Du behöver ett simkort och en enhet att stoppa det i. Har du mobilt bredband i hemmet har du förmodligen fått (eller köpt) en stationär router som du stoppar simkortet i. Har du mobilt bredband som du kan ta med dig har du förmodligen någon form av usb-sticka eller dongel som du kan stoppa sim-kortet i (som du sedan sätter i din dator). Det är inte svårt att komma igång och supporten hos den operatör du har valt brukar skicka med tydliga instruktioner för hur det hela går till. När sim-kortet är på plats i den enhet du ska använda behöver det i vissa fall aktiveras - antingen genom att besöka en viss webbplats eller slå en aktiveringskod. Vilken metod som används beror på vilken operatör du väljer.
Utvalda leverantörer av mobilt bredband
Det finns en uppsjö av operatörer som erbjuder mobilt bredband idag. Här har vi listat tre operatörer som vi tycker sticker ut av olika anledningar.
Hallon
Hallon är lågprisoperatören som använder Tres (3) nät vilket innebär att de har lika bra täckning som Tre. Fördelen med Hallon är att de har väldigt låga priser och du kan garanterat hitta ett mobilt bredband som passar dig. För bara 89 kr/mån kan du köpa 5 GB surf. Det är ju klockrent om du har måttliga behov av surf. Läs mer om Hallon.
Telenor
Telenor är ju också en av de stora drakarna och de har många bra erbjudanden när det gäller mobilt bredband. En av fördelarna är att du kan använda surfen även utomlands (även om den då är lite begränsad i datamängd). Läs mer om Telenor.
Tre
Tre är ju en av de stora spelarna bland Sveriges mobiloperatörer. En av fördelarna med Tres mobila bredband är att du kan ta med det överallt (vilket inte är möjligt hos alla operatörer om du köper mobilt bredband för hemmabruk). Läs mer om Tre.
Vanliga frågor om mobilt bredband
Kan jag byta surfmängd på mitt mobila bredband?
Oftast är de flesta operatörer öppna för att du kan byta surfmängd på ditt abonnemang. Om du byter till mer surf är det sällan något problem. Men om du vill nedgradera din surfmängd kanske det kan vara annat ljud i skällan. Kolla med den operatör du är intresserad av vad som gäller för de olika abonnemangen och bindningstiderna.
Har jag ångerrätt när jag köper mobilt bredband?
Ja, för alla köp på nätet gäller disköpslagen (Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler). Ångerrätten gäller i 14 dagar. Om du har köpt ditt mobila bredband i en butik måste du lämna tillbaka det i samma butik om butiken erbjuder öppet köp. Även om du har ångerrätt så kan det vara så att du måste betala för den tiden du använt tjänsten.
Jag är senior, kan jag få rabatt på mobilt bredband?
Ja, dels finns det många operatörer som har abonnemang som är anpassade efter seniorer behov. Men du kan längre upp hitta mobilt bredband med rabatt för seniorer.
Kan man spara surf från månad till månad?
Om du har ett mobilt bredband med begränsad surfmängd finns det flera leverantörer som låter dig flytta med den surf som du inte förbrukat. Det skiljer sig dock ganska kraftig mellan olika operatörer så det kan vara värt att undersöka hur det ser ut hos den operatör som du är intresserad av. Om du under en längre tid inte förbrukar den surf du betalar för kan det finnas anledning att se över ditt abonnemang. Du kanske kan hoppa ner ett steg i surfmängd och på så vis spara ett par hundralappar om året.
Vad händer när 5G byggs ut?
I takt med att 5G-nätet fortsätter att växa fram över landet kommer hastigheterna för mobilt bredband bli väldigt mycket högre än vad de är i dagens 4G-nät. I teorin pratar man om hastigheter över 10 Gb/s men i praktiken räknar man med cirka 1 Gb/s vilket är väldigt mycket snabbare än dagens 4G. En annan fördel med 5G är också att det är bättre förberett för flera samtidiga användare vilket kommer bli en fördel i områden där många användare surfar mot samma mast. Än så länge är utbyggnaden koncentrerad till storstadsområdena, men räkna med att det kommer att ta fart över hela landet inom kort. Så det kan ju vara bra att kolla så att ditt mobila bredband är framtidssäkrat för 5G.
Sammanfattning
Mobilt bredband har verkligen etablerat sig som ett alternativ till både fiber och ADSL. Täckningen över landet är relativt bra och du kan komma upp i riktigt höga hastigheter som gör att mobilt bredband idag funka för att både strömma video och musik i riktigt hög kvalitet. När du ska köpa mobilt bredband gäller det att du först och främst bestämmer om du ska använda det som bredband i hemmet eller om du ska ha det med när du reser. Om du ska ha det i hemmet ska du ha en stationär router och om du ska använda det när du reser blir routern oftast lite mindre till storlek och mer mobil. Hos flera av operatörerna är den stationära routern kopplad till din hemadress vilket gör att du inte kan ta med dig den till sommarstugan till exempel. Så är det inte hos Tre där du kan flytta med dig din router till andra platser.
Det finns olika upplägg för att köpa mobilt bredband. Antingen köper du ett abonnemang med en viss mängd surf (eller obegränsad surf). Eller så köper du ett kontantkort som du laddar med den surfmängd du behöver eller vill ha. Om du väljer ett abonnemang med begränsad surf kan det vara bra att kolla så att du får föra över det du inte nyttjat till nästa månad.